Elérhetőségek

9915 Hegyháthodász,
Kossuth Lajos utca 71.
Telefon:
(36)30/600-5294
(36)70/315-9523
E-mail küldése

Mi van a Fészerben?

2020. február 06., 15:29Anno 2003

Cikk a vasnépéből

2003-11-10
A pálinkafőzde mint látványosság

Fókuszban a minőség

Az őrségi, göcseji pálinkafőzési hagyományokat szeretnék feleleveníteni


Hegyháthodász
- Finom, aromás gyümölcsillat, óriási rézüstök, fokmérők, tekergőző csövek, a fatüzelésű kemence kellemes melege fogadja a hodászi pálinkafőzdébe belépő érdeklődőt. Most még csupán bérfőzést végeznek, ám ha a tulajdonosok álma megvalósul, sokrétű, „többfunkciós" pálinkafőzde létesülhet itt.
Másfél évvel ezelőtt a hegyháthodászi faluszélen egy elhanyagolt, kifosztott tsz-épület állt, melyben már hat éve szünetelt a bérfőzés. A szombathelyi Horváth Tamás és Mittli Ödön azonban látott fantáziát a szeszfőzdében, sőt ennél is tovább mertek lépni, s egy olyan kis komplexumot álmodtak meg ide, melyre még nincs példa a régióban.

Első lépésként feltámasztották a régi főzdét, rendbe hozták a berendezést, s januártól folyik a bérfőzés: elsősorban a helyi gazdák cefréjéből készítenek pálinkát. Az őszi szezonra megérkeztek az újonnan vásárolt óriási, 400, illetve 200 literes vörösréz üstök (igazi kézművesmunkák Szlovéniából), melyek már a bővítést szolgálják.

- Szeretnénk a bérfőzés mellett a kereskedelmi pálinkafőzésre is ráállni, azaz saját gyűjtésű cefréből pálinkát készíteni, ezt itt helyben palackozni és forgalmazni - mondja Horváth Tamás. - A saját cefrekészítés azért fontos, mert ha rossz az alapanyag, vagy rosszul tárolják azt, akkor abból már nem készülhet jó minőségű pálinka. Nemcsak begyűjteni szeretnénk az alapanyagot, hanem „előállítani", ezért a környéken honos fajták telepítésével egy saját gyümölcsöst is kialakítanánk. Emellett a helyi gazdákkal együttműködve egy gyümölcstermelő és -értékesítő szövetkezet létrehozását tervezzük - teszi még hozzá Horváth Tamás.

Mindezzel azonban még nem teljes az „álom" ugyanis a tulajdonosok a kereskedelmi pálinkafőzés mellett megtartanák a bérfőzést is, mégpedig úgy, hogy idegenforgalmi látványosságként működne a szeszfőzde. Már a helyreállítás során arra törekedtek, hogy a hagyományos berendezést megtartsák, s az üzemelés során is igyekeztek hűek maradni a régi pálinkafőzési szokásokhoz. Többek között ezért ragaszkodtak a fatüzeléshez is.
Mittli Ödön és Horváth Tamás szeretnék felvenni a kapcsolatot a helyi turizmus képviselőivel is, és idegenforgalmi programként ajánlani nekik a pálinkafőzdét. Ehhez kapcsolódva kell említést tenni arról is, hogy a Hegyháthodászi Falusi Vendégfogadók Egyesületének megszervezésében és működtetésében is tevékenyen részt vállaltak.
A jövőben idelátogatók végigkövethetnék a pálinka útját a kezdetektől, azaz a gyümölcs- szedéstől a cefrekészítésen át a kifőzésig. Valamint kialakítanának egy kis helyiséget, ahol kóstolni lehetne a finom szeszeket, s árusítanák is az itt készült házipálinkákat.
A nagyszabású tervek megvalósítása már meg is kezdődött. A régi szeszfőzde idén új helyiséggel bővült, benne be-üzemelésre várva az új, korszerű cefréző- és finomítóüstök. A gyümölcsültetvény számára kéthektárnyi területet vásároltak a főzde környékén. Jövőre létesülnek a kereskedelmi pálinkafőzést kiszolgáló „üzemegységek": a palackozó, a göngyölegraktár, kóstolóhelyiség, pálinkaérlelő, mindez tájba illő, a térség építészeti hagyományait követő épületekben.
- A minőségi pálinkakészítést szeretnénk előtérbe helyezni, hiszen a minőségnek hamar híre megy. Jó lenne, ha a magyar pálinka mint hungarikum a magyar borhoz hasonló sikertörténetet járhatna be. Erre minden reményünk megvan, hiszen az unióban, a vidékfejlesztés terén ösztönzik a hagyományos, tájjellegű, minőségi élelmiszerek előállítását - teszi hozzá végezetül Horváth Tamás.

 


« Vissza az előző oldalra!

Hodászi Pálinkafőzde - - Magyar